Hundfrågor besvarade av Charlotte

Att var hundägare är oftast underbart, kul och händelserikt. Men som med alla relationer finns det frågetecken, undringar och ibland problem. Jag är skolad etologiskt, vilket innebär att jag är kunnig i hundens beteende, stress, stresshantering, raser och deras mentala skillnad, inlärningsproblematik, valptiden såväl som den vuxna /äldre hundens stadier.

Under årens lopp har jag besvarat hundratals frågor via mejl, hundportaler och betaltelefon. En del av dessa frågor och mina svar finns nu samlade i pdf:er, fria för er att ladda hem och läsa igenom. Jag hoppas på detta sätt kunna biddra med mina kunskaper och hjälpa er som hundägare.

Klicka på de olika rubrikerna för att ladda hem önskad PDF

aktivering problem beteende hundar i grupp
"Samarbete är till för flockens överlevnad, välmåga och utveckling, det är det som är livet, både för hunden och för människan. Lär er hur er hund bör aktiveras, för att uppnå det gemensamma livet, för flocken." "Prova inte allt och tro inte allt ni hör om hur man åtgärdar er hunds eventuella fel/problem beteende, för hundens skull. Sök faktisk kunskap och den stavas empatisk etologi. Den kunskapen är baserad på vetenskap om hund. Förstå att ett specifikt problem kan bli mycket värre med felaktig åtgärd." "Ljuvligt är det att lära känna och förstå hunden som art, men inte alla gånger så lätt eller så svårt, som det kan tyckas." "Hundar gillar hundar, men det är inte hela sanningen. Alla hundar gillar inte alla hundar, precis som vi människor. Vi älskar inte alla vi möter, det är alltså en fråga om trygghet och acceptans, som vi som hundägare måste se och förstå."
lydnad omvårdnad rumsrenhet separationsproblem
"En lydig hund är en lycklig hund sägs det, då är det bara att se till att ens hund är lycklig, eller." "Ingen vill bli sjuk, ingen tror den skall bli gammal, alla vill slippa ha ont/lida. Att vara hundägare innefattar förstånd på att kunna avläsa sin hunds omvårdnadsbehov." "Att inte göra ifrån sig i sitt bo, är en självklarhet för de flesta individer. Men var går gränsen, för det egna boet. Den uppgiften åligger hundägaren, att visa/lära valpen/hunden." "Få hundar söker ensamhet, de flesta mår direkt dåligt av den. Därför är det viktigt att vi lär den på rätt sätt, så att den kan njuta ensamhet ett par timmar, utan oro."
skaffa hund unghunden valpen lycka till
"Att vara hundägare kostar energi och det går åt tid för att få en trygg och balanserad hund. Och det är denna tid som är hundägandet. Resultatet kan alltså aldrig bli större än själva arbetet dit." "Att vara tonåring är en härlig tid, då känns allt spännande men kan även vara förvirrande, oavsett om man är hund eller människa." "Valptiden bör präglas av gott om tid, små upptäckter och massor av trygghet för valpen. Alltså en tid för hundägaren att ta sig tid för sin valp och söka kunskap om hunden som art, för att förstå sin valp."  
Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017